Wageningse Barricaden gestart!

Het gaat los! Na een jaartje nadenken, praten en proberen op facebook, is deze week is het project Wageningse Barricaden gestart!

Delpad, Pudoc, Tien Zilverlingen, de Wageningse Lente, de WSO, de Uitbuyt, Jokari...de stad Wageningen is vol van plaatsen die verbonden zijn met de linkse aktie uit de jaren 70 en 80.  Het lijkt misschien kort geleden, maar vraag eens rond: dan blijkt dat deze turbulente geschiedenis al rap uit het geheugen aan het verdwijnen is. De belangrijke plekken van de roerige jaren zijn onbekend, vaak al gesloopt en ook online is er nauwelijks iets over te vinden. De canon van de Wageningse geschiedenis houdt halt nog vóór de Wageningse Lente van 1980[i] en het gemeentearchief heeft op dit moment slechts een handvol foto’s.

Onze stelling: wie het Wageningen van nu wil begrijpen, kan dat niet zonder kennis van de linkse sociale beweging. Deze beweging, zowel binnen als buiten de Landbouw Hogeschool, is vormend geweest voor het Wageningen van nu en heeft overal zijn sporen nagelaten. Het project Wageningse Barricaden komt in aktie om die sporen te verzamelen en het  verhaal van de sociale beweging  te vertellen.

Aanpak

Theo_de_vries
Foto: Theo

In dit project willen we de geschiedenis van de Wageningse sociale beweging voor een zo breed mogelijk Wagenings publiek op de kaart zetten. We verzamelen plaatsen en zoeken wat er in de stad fysiek nog over is van de Wageningse Barricaden. Denk aan de Tien Zilverlingen, de Pedel of het Hoofdgebouw. We verzamelen verhalen met hulp van tijdgetuigen en archieven. We gaan uit van een ‘toen-nu’ benadering, waarbij we de stad van vandaag vergelijken met foto’s van toen uit bijvoorbeeld van het Gemeentearchief, maar ook uit collecties van de Wageningers van toen. Je kunt dus meehelpen door het inzenden van verhalen en foto’s!

Wageningse barricaden heeft een partner gevonden in Wiki Wageningen, een website die zijn sporen al heeft verdiend en waar de meeste informatie op gepubliceerd zal worden. Dankzij steun van ’t Wagenings Nut kunnen we de toevoegingen op WikiWageningen nu ook echt gaan realiseren. Thematisch was het onderwerp al voorbereid op deze site, maar het was nog nauwelijks ingevuld. Dit  gaan we nu doen.

We willen

  • Verhalen over alle belangrijkste plaatsen en gebeurtenissen uit de tijd van de linkse beweging 1972 – ± 1995 publiceren.
  • Een kaart maken van de Wageningse Barricaden, zodat je ze ook in de stad kunt terugvinden.
  • Een tijdlijn maken waarin de geschiedenis van de Linkse Aktie in een keer helder wordt.

Help mee!

Dit project kan niet zonder hulp van alle mensen die een steentje, groot of klein, hebben bijgedragen aan de sociale beweging in de jaren 70, 80, en 90. Heeft u nog foto’s, verhalen of originele documenten als ‘De Wageningse Lentebode’, dan hebben we graag contact met je! Denk niet ‘wat ik nog heb is vast niet belangrijk’, want alles kan bijdragen aan het project. Er is op dit moment namelijk maar heel weinig gepubliceerd over deze tijd. Heb je nog wat liggen, dan kun je een bericht achterlaten onder aan deze pagina en nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

 

 

[i] Geschiedenis van Wageningen. Kees Gast, Bob Kernkamp, Leo Klep, 2013.

[ii] https://www.facebook.com/wageningsebarricaden

Foto Kirpestein: Eric Langendoen

Advertenties

Een gedachte over “Wageningse Barricaden gestart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s