Bijzonder archief in de Heerenstraat 3

Op 31 december sprak ik met Pien van Dael (1954). Zij had veel boeiends te vertellen over de kraakpanden Heerenstraat 3 en 5, die door haar woongroep (e.a.) gekraakt werden op 16 Mei 1978. In die tijd moest de woongroep haar woning in Achterberg  verlaten en zocht vervanging in Wageningen voor de voltallige groep. Nadat de gemeente te kennen had gegeven dat er voor woongroepen geen mogelijkheden bestonden, maar vrijwel tegelijk besloot de pandjes H3-5 in haar eigendom langdurig leeg te willen laten staan, kwam van Dael in aksie. Met het kraakplan met de codenaam ‘Boterbloempje’, werd om half vijf ’s nachts de achterdeur van Heerenstraat 3 geforceerd en werd de woning bezet.

Heerenstraat 3-5 werd daarmee een van de eerste kraakpanden in Wageningen, tot grote frustratie van toenmalig CDA wethouder mevrouw L.C.M. Hofhuis – Marijnen, die kraken onfatsoenlijk en -onterecht- illegaal vond en daarom nog maanden lang weigerde gas en licht aan te laten sluiten.¹

“Ik heb heel wat afgeschreeuwd…”

Pien was erg actief in de linkse beweging en was geregeld te vinden bij het vrouwenkoor, in theatergroepen, in het Vrouwenhuis en bij vele demonstraties. “Ik heb heel wat afgeschreeuwd bij alle acties”, vertrouwde ze me toe tijdens het gesprek. Ze zette zich onder andere in voor de Woongroepen-groep, die het huisvestingsprobleem voor woongroepen bij de gemeente aan de kaak probeerde te stellen (zie foto).

mini-P1000241
Een goudmijn voor de Wageningse Barricaden.

Toen we na afloop van het interview even naar haar oude kraakpand liepen, naar mijn idee om alleen even een foto te maken, belde Pien echter  tot mijn verrassing direct aan. “Je moet die map hebben” zei ze, zonder dat ik begreep welke map ze bedoelde. Even later kreeg ik van bewoner Erik inderdaad een blauwe dossiermap in handen gedrukt waarvan elke archivaris direct zou gaan watertanden, vol met originele foto’s van de kraak uit 78, steunbetuigingen van politieke partijen, correspondentie met de gemeente, en zelfs het aanvalsplan voor de kraak zelf. Een schat! Beter vuurwerk kon ik me deze jaarwisseling nauwelijks voorstellen.

In de hoop dat er dit jaar nog vele van dit soort gesprekken en mappen mogen volgen wens ik iedereen het  allerbeste voor 2016!

<>

mini-Heerenstraat_3_Archief_007_Pien_v_Dael
Pien van Dael voert actie voor een beter woongroepenbeleid op de Markt Wageningen, januari 1979.
mini-1978-x_Heerenstraat_3_Archief_Kraakplan_boterbloempje_024
Kraakplan Boterbloemje, 1978 – uit het huisarchief Heerenstraat 3.

 

¹ Zie de uitvoerige berichtgeving in de Veluwepost in die periode. Hofhuis had echter geen gelijk: door een uitspraak van de Hoge Raad in 1971 was vast komen te staan dat kraken niet strafbaar was.

4 gedachtes over “Bijzonder archief in de Heerenstraat 3

 1. Wel gaaf om dat allemaal zo te lezen. Ik heb het in ieder geval onmiddellijk doorgestuurd naar de andere huisgenoten!
  Ik denk dat we maar eens moeten kijken wat we precies met die map gaan doen. Ik was me tot nu toe nog helemaal niet ervan bewust dat die map ook historische waarde zou kunnen hebben!

  Liked by 1 persoon

  1. Dag Bob, dank voor dit bericht!
   Ik heb de projectdoelen inmiddels wat aangepast: naast het vertellen van de verhalen, maak ik ook een inventarisatie van alle overdraagbare en niet-overdraagbare archieven en waar deze zich bevinden. Ik zal -met toestemming van de huidige eigenaren- jullie dus zeker met elkaar in contact brengen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s