Jelle de Gruyter over de Uitbuyt

Gruyter_china_kl
Jelle de Gruyter (in China – archiefbeeld)

Vandaag een interview gehad met Jelle de Gruyter, in de jaren 70 en 80 actief bij de Uitbuyt (en later Raadslid voor Groenlinks). De verhuizing van de Uitbuyt van de Hoogstraat naar de Over Engh en toen naar de Kapelstraat, Jelle was overal bij: “De Uitbuyt was als boekwinkel heel belangrijk voor links Wageningen in een tijd dat je nog niet zomaar alles online kon bestellen of downloaden.”

 “De Uitbuyt was als boekwinkel heel belangrijk voor links Wageningen in een tijd dat je nog niet zomaar alles online kon bestellen of downloaden..”

Belangrijk is ook het onderscheid in de bewegingen waar Jelle me op wees: “Op het niveau van personen was er altijd veel overlap tussen organisaties in het kleine Wageningen, maar de vroege beweging van WSO, de Uitbuyt, de Boerengroep uit begin jaren 70  is toch een andere dan die van krakers en anarcho’s die later kwam. Wij vonden dat je de instituten van binnenuit moest veranderen. Krakers en anarcho’s wilden juist los van de instituten opnieuw beginnen en een eigen samenleving bouwen. Daar is in die tijd erg veel over gediscussieerd.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s